10. Upproret

Upproret från 1968 är en av de få bra böckerna Sven Wernström skrivit, och den han anser sin bästa bok. http://svenw.blogspot.se/2012/07/kubanska-revolutionens-minnesdag.html
Själv skriver Wernström i Om konsten att skära en limpa och förråda sitt land att

”min kanske bästa bok är förvandlad till historisk nostalgi”

eftersom revolutionen har gått åt pipan, allt kommunisterna försökte uppnå har gått fel, hela samhällsexperimentet har gått i stöpet. Tyvärr beror det nog på att socialismen som lära är värdelös och inte att USA är dumma, men den sortens självinsikt har inte Wernström. Tråkigt att han har en så defaitistisk attityd till sina egna verk.

Upproret handlar om barnen till en gerillasoldat som dödas på femtiotalet, och hur de sedan blir aktiva i Fidels rörelse, fram till revolutionen.

Lättläst, medryckande, spännande. Fängslande och intressanta människoporträtt med relevans för storyn. Tät intrig och en inledning som suger fast läsaren. Men det som gör den bäst av alla Wernströms böcker är att den är helgjuten, den är en historia som håller ihop hela vägen, inte går ut i sidospår utan målmedvetet riktar sig på en linje som den sedan följer framåt. Ingen av händelserna i boken är fristående från de andra, utan det är en helhet i berättandet. Låter kanske lite flummigt, men det är mitt intryck.

En intressant sak är att det är den enda av alla Sven Wernströms 100+ böcker som faktiskt har ett snyggt omslag. De flesta Wernströms böcker har tråkiga, ointressanta eller helt enkelt fula omslag (eller baksidor), men detta är det enda som är konstnärligt tilltalande. Dels beskriver omslaget innehållet i boken, dels blir man sugen på att läsa boken av själva omslaget.

010-upproret

Man ser hur de spännande gerillasoldaterna går framåt mot läsarens blickfång och i bakgrunden en flicka som med stora ögon ser på; man förstår att hon tvekar om hon är tillräcklig för att gå med dem. Färgerna är matta, men fångar även den starka solen som lyser över Kuba.

Dumt nog lät Wernström tillåta att omslaget, ritat av en viss Nils Stödberg, förstöras i en nyutgåva i serien ”En bok för alla”:

010-upproret2

Förstörelse av konstverk enligt mig. Dessutom skulle Wernström anlitat herr Stödberg för alla sina omslag. Istället valde han att anlita sin fru Inga Wernström, som aldrig nådde upp till denna nivå.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

en sida om författaren Sven Wernström